home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

ALTERNATÍVNE OPERAČNÉ SYSTÉMY

Medzi väčšinou populácie vo všeobecnosti prevláda názor, že ľudia majú v princípe na výber medzi Windowsom a iOS-om. A keďže sa iOS obvykle viaže na drahé zariadenia od Apple, končí väčšina ľudí pri Windowse, akoby nemali na výber. Opak je však pravdou, na trhu je množstvo alternatívnych operačných systémov, ktoré sú navyše (obvykle) zadarmo. Samozrejme, obrátenou stranou mince je menšia podpora pri týchto operačných systémoch, okresaná funkčnosť a podobne. No ak toto nie sú dôvody, ktoré by Vás vedeli zastaviť, ponúkame Vám nižšie tipy na najrozšírenejšie alternatívne operačné systémy sveta.

 

1. Linux


V rámci alternatívnych operačných systémov je Linux šľachta. Odtiaľto to už bude len horšie ? Linux totiž predstavuje najvyvinutejšie riešenie spomedzi všetkých ostatných, a navyše pobeží prakticky na čomkoľvek. K dispozícii je Linux Mint určený pre PC, ale aj Elementary OS určený pre Apple počítače.

 

2. Chrome OS


Google sa už roky snaží preniknúť na trh operačných systémov. Uzavrel by sa tým pre nich jeden veľmi veľký kruh, v rámci ktorého by potom dokázali generovať ešte väčšie zisky. Ich riešenia sa však nikdy naplno nepresadili a nateraz skončili pri Chrome OS, ktorý je určený primárne na zariadenia s nízkym výkonom. Či už ide o malé notebooky (známe aj ako „chromebooky“) alebo staršie počítače s upadajúcim hardwareom. Nespornou výhodou je však omnoho jednoduchšia inštalácia aj ovládateľnosť ako v prípade Linuxu ?

 

3. Haiku


Jeho prvá verzia vyšla už v roku 2001 a odvtedy sa tento operačný systém dočkal mnohých reedícií. Je zadarmo, ovláda sa jednoducho a je na ňom možné spustiť viacero aplikácií, ktoré sa bežne používajú aj v rozšírených operačných systémoch. Na druhú stranu, Haiku je často kritizované za nepravidelné aktualizácie a celkovú zastaralosť.

 

4. ReactOS


ReactOS vznikol súbežne s legendárnym Windows 95, v podstate ide o jeho klon. Autori od začiatku vyhlasovali, že ich cieľom je vyvinúť operačný systém, na ktorý bude možné prejsť z Windowsu bez toho, aby užívateľ zbadal rozdiel. Nikdy sa im to úplne nepodarilo, napriek tomu predstavuje ReactOS prekvapivo schopnú alternatívu, na ktorej dokážete spustiť viacero aplikácii, ktoré inak bežia na jeho populárnejšom vzore (Windows). Veľkou výhodou je tiež malá hardwareová náročnosť a fakt, že je zadarmo.

 

5. MenuetOS


Kuriozita na záver – MenuetOS. V princípe neexistuje normálny dôvod, pre ktorý by ste si ho mali inštalovať, zaujalo nás však niečo iné. Tento operačný systém bolo možné nainštalovať z jednej jedinej diskety (o kapacite 1,4 megabajtu) a okrem prekvapivo schopného grafického prostredia obsahoval aj media player, prehliadač súborov, emailový klient a niekoľko ďalších „vymožeností“. Netušíme, ako sa to tam podarilo autorom napratať a úprimne pochybujeme nad pravdivosťou tohto údaju, no tak či tak klobúk dole (aj keby to bolo desať diskiet ? )

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

Tip na pozeranie: HIGH SCORE na Netflixe

PC NOVINKY IV

NAJDLHŠIE HERNÉ SÉRIE

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: