home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

Charles Simonyi – otec aplikácií Excel a Word v spoločnosti Microsoft

Charles Simonyi je americký softvérový architekt, maďarského pôvodu, narodený 10. septembra 1948. Jeho život nebol ľahký a pochádzal zo skromných pomerov. Začiatky kariéry stáli na práci strážnika a učení sa programovania. Svoju kariéru začal pri zostavovaní prvých počítačov a dnes je držiteľom doktorského titulu z prestížnej univerzity.

Charles Simonyi postupoval vo svojom živote cieľavedome a systematicky. Preslávil sa hlavne ako tvorca kancelárskeho balíka spoločnosti Microsoft. V roku 1981 navštívil Billa Gatesa v spoločnosti Microsoft, ktorý navrhol, aby Simonyi založil aplikačnú skupinu v spoločnosti.

 

Zrod aplikácií Excel, Word a Office softvéru v Microsofte


Prvou aplikáciou bol textový procesor WYSIWYG. Ten sa neskôr rozvinul pod krídlami Simonyiho v Microsofte na samostatnú jednotku a aplikácie svojich najvýnosnejších produktov Word a Excel a predchodcu programu Excel – Multiplan .

Simonyi v spoločnosti Microsoft predstavil svoje myšlienky v podobe techniky objektovo orientovaného programovania, ktoré sa naučil v spoločnosti Xerox, kde spolupracoval na svojich prvých počítačoch. Maďarčinu povýšil na pomenovanie premenných v softvéri Excel a Word a vyvinul maďarskú notačnú konvenciu. Tieto štandardy boli pôvodne súčasťou jeho dizertačnej práce.

 

Spoločnosť Intentional Software


Charles Simonyi sa významnou mierou podieľal svojou prácou a nápadmi na rýchlom raste spoločnosti Microsoft a stal sa jedným z jej najvyššie postavených vývojárov. Z Microsoftu odišiel v roku 2002, keď so svojim obchodným partnerom Gregorom Kiczalesom založil spoločnosť Intentional Software.

Spoločnosť sa snažila uviesť na trh programovacie koncepty, ktoré vyvinul Simonyi v spoločnosti Microsoft Research. 18. apríla 2017 spoločnosť Intentional Software odkúpila a získala spoločnosť Microsoft.

 

Vesmírne lety Charlesa Simonyiho


Začiatkom roku 2006 Simonyi prejavil záujem stať sa vesmírnym turistom a podpísal dohodu na desaťdňovú misiu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) s vesmírnou turistickou spoločnosťou Space Adventures , Ltd.

Let sa začal 7. apríla 2007 ( GMT ), na palube lode Sojuz TMA-10. Jeho spolubývajúcimi na vesmírnej stanici ISS boli dvaja ruskí astronauti a po pobyte sa vrátil 21. apríla 2007 na palube lode Sojuz TMA-9.

Po pristaní na Zemi povedal: „Je úžasné, ako vyzerá Zem z čiernej oblohy. Bolo to veľmi, veľmi dramatické. Bolo to ako veľká scéna, fantastická inscenácia neuveriteľnej opery alebo moderná hra… “.

V októbri 2008 sa objednal na druhú cestu na ISS prostredníctvom rovnakej spoločnosti. 26. marca 2009 sa vrátil do vesmíru na palube Sojuzu TMA-14. Z druhého plateného letu vesmírneho turistu sa Charles Simonyi vrátil na Zem na palube Sojuzu TMA-13 a pristál v Kazachstane 8. apríla 2009. Celkový čas, ktorý Simonyi strávil vo vesmíre je 26 dní, 14 hodín a 27 minút.

Charles Simonyi sa stal druhým maďarským astronautom a piatym vesmírnym turistom. Je jediným vesmírnym turistom v histórii, ktorý sa do vesmíru vybral dvakrát a zaplatil si oba vesmírne lety.

 

Filantropia a ocenenia Charlesa Simonyiho


Charles Simonyi podporuje iniciatívy v oblasti umenia a vedy a daroval niekoľko miliónov na rozvoj týchto oblastí. Od roku 1997 je Simonyi členom Národnej inžinierskej akadémie. Členom Americkej akadémie umení a vied sa stal v roku 2008. Od roku 1998 pôsobí ako člen správnej rady Inštitútu pre pokročilé štúdium v Princetone a od roku 2008 je jeho predseda.

Simonyi v súčasnosti vlastní 11 patentov a v roku 2004 získal cenu Wharton Infosys Business Transformation Award za priemyselný vplyv svojej inovatívnej práce v oblasti informačných technológií. Čistá hodnota jeho majetku sa pohybuje okolo 5 miliárd USD.

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

PC novinky III.

5 YOUTUBE KANÁLOV, KTORÉ ODPORÚČAME SLEDOVAŤ

VÝHODY ÚDRŽBY POČÍTAČA

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: