home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

ČO JE VPN A PREČO BY STE JU MALI POUŽÍVAŤ

V poslednej dobe sa tešia „vépeenky“ veľkému vzostupu popularity. Môžeme to pripísať čoraz aktívnejšej spoločenskej debate na tému internetovej bezpečnosti, pri ktorej môžeme navyše predpokladať len a len väčší rast. V tomto blogu si povieme, o čo pri VPN ide a aké benefity Vám môže priniesť.

 

ČO JE VPN?


Skratka pochádza zo slov „Virtual Private Network“ a ak by sme to mali vysvetliť „polopatisticky“, funguje to približne takto:

Nainštalujete si na Váš počítač / notebook / smartfón alebo iné zariadenie VPNku. V momente, kedy ju zapnete, zmení sa Váš spôsob pripojenia na internet. Za normálnych okolností sa Vaše zariadenie pripája do siete priamo, takže ak by sa niekto díval, uvidí ho a pri troche snahy ho (Vás) dokáže identifikovať. No pokiaľ sa na internet pripojíte cez VPNku, vznikne spojenie medzi Vašim zariadením a iným zariadením (serverom) kdekoľvek na svete. A na vstup do siete (internetu) použijete jeho pripojenie. To znamená, že ak je ten server, na ktorý sa pripájate, napríklad na Honolulu, tak vy používate na prístup na internet havajské pripojenie. A keby ste si dali cez Google vyhľadať svoju IP adresu, lokalizuje Vás práve v tomto pacifickom raji. Šikovné, že? Ale čo s tým?

 

PREČO BY STE JU MALI POUŽÍVAŤ


Je to jednoduché a už to tu bolo spomenuté – bezpečnosť. Toto je bohužiaľ čoraz aktuálnejšia téma a my ju poznáme zblízka – s vírusmi a pokusmi o hacknutie sa stretávame denne. Samozrejme, VPN Vás neochráni od neopatrných klikov alebo sťahovania škodlivých súborov. No poskytne Vám väčšie súkromie, čo sa obzvlášť cení, keďže v dnešnej dobe bežne fungujeme na verejne prístupných wifi sieťach, ktoré sú neuveriteľne zraniteľné.
 

No okrem toho je tu aj zopár milších dôvodov:

1. cestovanie – dva roky dozadu sa jeden z členov nášho kolektívu vybral do Turkmenistánu a Iránu, ktorý je známy svojou cenzúrou internetu. Žiadny YouTube, žiadny Facebook, ani Gmail. Teda jedine, že by ste mali VPNku, potom sa na ne dostanete ľavou-zadnou ?

2. prístup k nedostupnému obsahu – už ste možno počuli o tom, že americký Netflix má úplne inú ponuku filmov ako ten náš. Chcete zistiť akú? Vďaka VPN si viete zvoliť aby ste sa pripájali napr. cez USA a o pár minút ju máte ako na dlani.

3. športové streamy – rovnako platí, že sa vďaka VPNke viete dostať k online športovým prenosom, ktoré sú u nás blokované (napríklad ak ste fanúšikom kriketu a podobne)

Posledné, čo ostáva, je odporučiť konkrétne riešenie. Spomínaný kolega s partiou používal na ceste Turkmenistánom a Iránom NORD VPN – nesklamala ani raz a preto na základe osobnej a náročnej skúsenosti odporúčame ich. No v najbližšej budúcnosti sa na to radi pozrieme bližšie a pripravíme samostatné porovnanie ?

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

Najstarší počítač na svete

Internetová horúčka – bublina dotcom

Apple počítače 1976 – 1990

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: