home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

História a najväčší prínos spoločnosti Dell Inc.

Dell Inc., je globálna spoločnosť, ktorá navrhuje, vyvíja a vyrába osobné počítače a rôzne produkty súvisiace s počítačmi. Dell Inc., predtým PC’s Limited (1984 – 1988) a Dell Computer Corporation (1988 – 2003) má sídlo v Round Rock v štáte Texas v Spojených štátoch amerických.

Prvou lastovičkou v budovaní značky Dell Inc. bola prvá spoločnosť pod názvom PC’s Limited, založená v roku 1984 Američanom Michaelom Dellom. V tom čase Dell študoval na Texaskej univerzite v Austine. Prvým sídlom spoločnosti bola teda internátna izba a firma sa zamerala na vylepšenia pre počítače. Ešte v tom istom roku Dell opustil univerzitu a začal vyrábať a predávať počítače.

Prvým výkonným počítačom, ktorý zasiahol v roku 1985 históriu IT priemyslu v celosvetovom meradle, bol počítač Turbo PC s vlastným dizajnom spoločnosti Dell. Spoločnosť Dell kládla dôraz na podporu zákazníkov, servisné zásahy priamo u majiteľa počítača, bezrizikové vrátenie produktov spoločnosti. Obchodný model bol úspešný a Dell expandoval na medzinárodné trhy. V roku 1988 došlo k premenovaniu spoločnosti na Dell Computer Corporation.

 

Dell expanduje a prináša prvý osobný počítač


Už rok po založení Dell Computer Corporation, v roku 1989, Dell uviedol na trh svoj prvý prenosný počítač 316LT. Nasledovali roky v znamení pokroku v oblasti mobilných technológií a v roku 1991 sa začal predávať prvý farebný prenosný počítač.

Rok 1994 priniesol spoločnosti Dell prvenstvo k pridaniu líthium iónovej batérie k prenosným počítačom a už v roku 1996 začal predaj počítačov Dell cez internet. V roku 1999 sa Dell stal najväčším predajcom osobných počítačov v USA.

S expanziou počítačov Dell zaradil do svojho portfólia produktov ďalšie rôzne produkty, ktoré priamo súvisia s počítačmi. Objavili sa monitory, digitálne fotoaparáty. V roku 2003 došlo k premenovaniu na Dell Inc., a spoločnosť sa zamerala na širší trh spotrebnej elektroniky.

 

Novodobé riešenia Dell pre IT priemysel


Prelomový bol rok 2009 a akvizícia so spoločnosťou Perot Systems. Týmto krokom Dell vstúpil na trh IT služieb a odvtedy sa uskutočnili ďalšie akvizície v oblasti úložných a sieťových systémov s cieľom rozšíriť svoje portfólio z ponuky len počítačov, na kompletné podnikové riešenia.

V roku 2013 dominancia Dell na trhu začala ustupovať a spoločnosť sa vrátila do súkromného vlastníctva Michaela Della a kapitálovej spoločnosť Silver Lake Partners. V roku 2015 spoločnosť Dell získala podnikovú technologickú firmu EMC Corporation, čím vznikla divízia Dell Technologies a otvorili sa nové možnosti na predaj dátových úložísk, bezpečnosť informácií, virtualizácie, analytiky, cloudových výpočtov a súvisiacich produktov a služieb. Fúzia v hodnote približne 60 miliárd dolárov bola v tom čase najväčšou technologickou dohodou.

 

Dell Inc.


V súčasnosti Dell predáva osobné počítače, servery , zariadenia na ukladanie dát, sieťové prepínače, softvér, počítačové periférie, televízory HDTV, fotoaparáty, tlačiarne a inú elektroniku. Inovácie v oblasti dodávateľského reťazca a elektronického obchodu s priamym predajom, dodáva možnosť spoločnosti Dell predávať počítače nakonfigurované podľa špecifikácií zákazníka.

Od júla 2020 je tretím najväčším predajcom počítačov na svete po Lenovo a Hewlett-Packard. Spoločnosť Dell je najväčším dodávateľom počítačových monitorov na svete.

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

NAJDLHŠIE HERNÉ SÉRIE

5 užitočných softvérov zadarmo

História a vznik spoločnosti IBM

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: