home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

História a vznik spoločnosti IBM

International Business Machines Corporation (IBM), nazývaná tiež Big Blue (Veľká modrá), je popredná svetová spoločnosť podnikajúca v odbore informačných technológií. Firma začala písať svoju históriu už v roku 1888 a vyrábala stroje na predaj a prenájom, od komerčných váh a priemyselných záznamníkov času, krájačov mäsa a syrov, až po tabulátory a dierne štítky. Akciovou spoločnosťou je od 15. júna 1911.

Medzi jej hlavné činnosti patrí výroba a predaj počítačového hardvéru, softvéru a poskytovanie služieb. Sídlom je Armonk v štáte New York, USA a pôsobí vo viac ako 170 krajinách sveta.

O rozvoj International Business Machines Corporation sa postaral najmä Thomas J. Watson (1874-1956), ktorý nastúpil do „IBM“ v roku 1914 na pozíciu generálneho riaditeľa a v roku 1915 sa stal jej prezidentom. V roku 1924 si firma zmenila názov na „International Business Machines“ (IBM).

V roku 1949 Thomas Watson starší vytvoril IBM World Trade Corporation, dcérsku spoločnosť IBM zameranú na zahraničné operácie. V roku 1952 odstúpil z funkcie po takmer 40 rokoch v čele a prezidentom sa stal jeho syn Thomas Watson mladší.

 

IBM na čele vývoja počítačového hardvéru a softvéru


Spoločnosť IBM postavila počas druhej svetovej vojny elektromechanický počítač tzv. „kalkulačku riadenú automatickými sekvenciami“. Bola to možnosť, ako vytvoriť v roku 1952 prvý komerčný programovateľný počítač, zložený z elektrónok – IBM 701. Rok 1956 priniesol prvý pevný disk s označením IBM 305 RAMAC.

Začiatky umelej inteligencie začali práve v IBM, kedy v roku 1956 spoločnosť predviedla jej prvý praktický príklad. Arthur L. Samuel z laboratória IBM v Poughkeepsie v New Yorku naprogramoval počítač IBM 704 na hru – Dáma a počítač sa dokázal počas jej hrania „poučiť“ z vlastných skúseností a chýb.

Veľký prielom nastal v 60. rokoch 20. storočia v podobe sálových počítačov System / 360. Spoločnosť IBM ponúkala celú škálu hardvérových, softvérových a servisných zmlúv, aby používateľov, pri zvyšovaní potrieb na jej riešenia, udržala na svojej strane. Väčšina softvéru bola napísaná vlastnými silami, internými programátormi a fungovala iba na jednej značke počítačov, čo bolo veľmi drahé a nákladné.

 

Pád a vzostup impéria IBM


Koncom 80-tych a začiatkom 90. rokov bolo pre IBM ťažké obdobie, ktoré prinieslo straty. V roku 1993 presiahli 8 miliárd dolárov – populárne sálové počítače sa nedokázali prispôsobiť nástupu osobných počítačov. Stolové počítače mali dostatočnú energiu a boli oveľa jednoduchšie použiteľné.

Spoločnosť IBM teda zasiahla do segmentu osobných počítačov a predstavila populárnu sériu mikropočítačov. Tá však doplatila na svoju popularitu a tvorcovia klonov predávali svoje vlastné počítače, zatiaľ čo zisky plynuli výrobcom čipov ako Intel, alebo softvérovým spoločnostiam ako Microsoft. Nastala teda cesta rozvoja softvérových riešení a služieb.

 

Novodobý gigant IBM sa delí


IBM v októbri 2020 oznámila, že sa rozdeľuje na dve samostatné verejné spoločnosti. Budúce zameranie IBM bude na cloudové výpočty s vysokou rezervou a umelú inteligenciu postavenú na základe akvizície Red Hat 2019.

Nová spoločnosť „NewCo“, ktorá bude ešte formálne pomenovaná, je vytvorená z jednotky IBM Global Technology Services Managed Infrastructure Services. Nová firma prevzala 90 000 zamestnancov, 4 600 klientov v 115 krajinách a kapitál v hodnote 60 miliárd dolárov. Odčlenenie od IBM je väčšie ako v prípade ktoréhokoľvek z jej predchádzajúcich odpredajov, čo investori uvítali.

Pred ohláseným rozdelením spoločnosť IBM vyrábala a predávala počítačový hardvér, middleware a softvér, poskytovala hostiteľské a konzultačné služby v oblastiach od sálových počítačov až po nanotechnológie. Je významnou výskumnou organizáciou a od roku 2020 drží rekord v počte amerických patentov generovaných podnikom 27 rokov po sebe. Zamestnanci IBM získali päť Nobelových cien.

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

PC NOVINKY VI.

FIRMY ELONA MUSKA

ČO JE VPN A PREČO BY STE JU MALI POUŽÍVAŤ

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: