home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

Najstarší počítač na svete

Ľudstvo sa snažilo uľahčovať si veci už od nepamäti, a to sa odráža aj na histórii počítačov. V tomto krátkom blogu si povieme o tých najstarších, konkrétne dvoch. Z toho dôvodu, že ten skutočne najstarší vás asi prekvapí, zatiaľ čo ten druhý najstarší je niečo, čo by ste plus-mínus pôvodne očakávali ?

 

Mechanizmus z Antikythéry
 

Mechanizmus z Antikythéry
OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Cca 2100 rokov staré zariadenie – to je skutočne najstarší počítač na svete. Objavili ho v potopenej lodi v Stredozemnom mori na začiatku dvadsiateho storočia. Je (alebo lepšie povedané – bol) poháňaný rukou a údajne je veľký približne ako škatuľa od topánok. V čase svojho nálezu išlo o senzáciu a rešpekt vzbudzuje aj dnes. Systém ozubených kolies dokázal vo svojej dobe vypočítavať ohromné veci – zatmenia slnka a mesiaca, ročné cykly, astronomické javy, a podobne – a to celé dekády dopredu. Pekne a detaile tému spracoval hobbyportal.sk a veľa ďalších informácií nájdete (ako vždy) aj na wikipedii ?

 

Eniac
 

Eniac počítač


30 metrov a 30 ton – tak nejak to kedysi dávno začalo. Samozrejme, aj pred Eniacom boli nejaké pokusy, no práve toto zariadenie bolo údajne prvé, ktoré modernému ľudstvu reálne poslúžilo. Práce na ňom začali ešte počas druhej svetovej vojny, v roku 1943. Jeho cieľom bolo uľahčiť úmorné výpočty dopadov rakiet a striel na bojiskách najväčšieho konfliktu v našej histórii. To napokon Eniac nestihol, keďže ho dokončili až vo februári 1946. No dokáza to, čo sa od neho čakalo – prácu, ktorá pôvodne trvala 750 hodín zvládol za 20 sekúnd. Primát najrýchlejšieho počítača na svete si napokon udržal až do roku 1952.

Informácie sme prebrali zo sme.sk .

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

PC NOVINKY V.

5 užitočných softvérov zadarmo

OPERAČNÝ SYSTÉM APPLE

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: