home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

Stručný slovník počítačových pojmov

Vieme, počítače sú pre väčšinu ľudí španielskou dedinou. A napriek tomu musia (alebo musíte? ? ) z času na čas čeliť všetkým tým „exotickým“ slovám. Z našej praxe dobre poznáme tie vyplašené výrazy tvárí a preto sme sa rozhodli spísať stručný slovník základných pojmov, s ktorými sa môžete pri kúpe nového počítača stretnúť.

 

ČO JE PROCESOR


Procesor je v podstate mozog celého počítača. Čím výkonnejší, alebo viac jadrový je, o to rýchlejšie bude váš počítač fungovať.

 

ČO JE PEVNÝ DISK


Na pevný disk sa ukladajú všetky dáta, ktoré vzniknú pri prací s počítačom. Môže byť interný – teda ten, ktorý máte namontovaný v počítači – alebo externý – teda ten, ktorý so sebou nosíte na dovolenky / ku kamarátom, a tak ďalej.

 

ČO JE SSD DISK


SSD disk je niečo podobné ako klasický harddisk, no ide o jeho novšiu alternatívu bez mechanických častí. SSD disky sú omnoho rýchlejšie ako klasické disky, a vďaka tejto ich vlastnosti sú obľúbeným riešením zvýšenia rýchlosti počítačov. Na druhú stranu, majú o niečo kratšiu životnosť, no to sa skôr prejaví pri náročnejších používateľoch.

 

ČO JE RAM


RAMka slúži procesoru na spracovávanie dát, ktoré počítač pri svojej prevádzke používa. No na rozdiel od harddisku (alebo SSD disku) ich neukladá, je to len dočasná pamäť s ktorou procesor pracuje. Čím viac pamäte (RAMky) váš počítač má, tým viac vecí stíha robiť.

 

ČO JE GRAFICKÁ KARTA


Grafická karta prenáša signál z počítača na obrazovku. Čím kvalitnejšia grafická karta je, tým rýchlejšie sa signál prenáša a vytvorí krajší obraz. Vo všeobecnosti platí, že drvivej väčšine používateľov stačí priemerná grafická karta. Prémiové produkty najčastejšie vyhľadávajú gameri, dizajnéri, architekti, strihači a tak ďalej.

 

ČO JE ZVUKOVÁ KARTA


Zvuková karta je niečo ako grafická karta s tým rozdielom, že nerieši obraz ale rieši zvuk. V súčasnosti je už obvykle súčasťou základnej dosky, no opäť – profesionáli (zvukári, skladatelia,…) vyhľadávajú prémiové zvukové karty, ktoré sú schopné spracovávať a vylepšovať zvuk na vyššej úrovni. Ide napríklad o lepšie basy, výšky a podobne.

 

ČO JE ZDROJ


Táto súčiastka slúži na spracovanie napätia elektriny a jej transformácie a rozdelenia do napájacích vetiev. Zjednodušene povedané – zdroj dáva jednotlivým komponentom (procesoru, grafickej karte,…) toľko „šťavy“, koľko si pýtajú/potrebujú.

 

ČO JE ZÁKLADNÁ DOSKA


Môžete ju poznať aj pod názvom „matičná doska“ a prepája všetky komponenty, ktoré sme si vymenovali nižšie. V podstate je základňou, do ktorej sú napojené všetky ostatné komponenty.

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

Apple Computer, Inc. vs. Microsoft Corp.

FIRMY ELONA MUSKA

PC NOVINKY IX

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: