home-img
PC servis Bratislava | +421 903 822 395
media-bg
HODNOTENIE 5 z 5
review-star review-star review-star review-star review-star
zdroj: Google my Business
ako vám môžeme pomôcť?
zavoláte
s-image-1
fade-bg-1
vyzdvihneme
s-image-2
fade-bg-2
opravíme
s-image-3
fade-bg-3
používate
s-image-5
fade-bg-5

Najrýchlejší počítač na svete

V IT urazilo ľudstvo neuveriteľnú cestu za pozoruhodne krátky čas. Od prvých počítačov zapĺňajúcich celé haly, cez prvé počítače vrčiace v našich bytoch, až po tie mašiny, ktoré voláme smartfóny a dokážu tisícnásobne viac, ako ich predchodcovia spred desiatich rokov. Netrvalo dlho a počítače sa zaradili medzi hrstku vecí, v ktorých sa celý svet neustále preteká. Či už ide o najvyššiu budovu sveta, lietadlo s najdlhším doletom, najdrahšie sériovo vyrábané auto, alebo telefón s najlepším foťákom – vždy je niekto na vrchole a jediné, čo je isté je, že o pár mesiacov/rokov ho niekto iný vystrieda. To isté platí aj pri počítačoch, pričom účelom je vyrobiť ten najrýchlejší. A tým je v čase písania tohto článku „mašinka“ zvaná Fugaku nachádzajúca sa v japonskom Kobe.

„Mašinka“ nie je úplne výstižné slovo. Tento superpočítač (rovnako ako ostatné vo svojej triede) zapĺňa celú halu a jeho vývoj stál približne miliardu amerických dolárov. Nepodarilo sa nám zistiť, na čo sa bežne používa, no údajne poslúžil aj počas práve prebiehajúcej pandémie, kedy analyzoval dáta získané o COVID 19. Možnosti na to určite má – jeho výkon je stanovený na 415,53 petaflop, čo je o 2,8 krát viac, ako má druhý najrýchlejší počítač na svete (tým je Summit od IBM nachádzajúci sa v USA).

Apropos, superpočítače ako také – v rámci rebríčka TOP500 supercomputers dominuje (ako inak) Čína s 226 zariadeniami. Na druhom mieste je s priepastným rozdielom USA (114) a na treťom Japonsko (30). Zvyšných 130 miest pripadá na ostatné krajiny sveta… Nateraz.

 

 

novší článok starší článok

prečítajte si aj ostatné články

VÝHODY ÚDRŽBY POČÍTAČA

PC NOVINKY V.

Najdrahšie videohry histórie

info@stacizavolat.sk
info-ico-1
info-bg-1
+421 903 822 395
info-ico-2
info-bg-2

ďakujeme za referencie od našich zákazníkov: